BÁTORSÁG

BÁTORSÁG

Olyan sok rosszat írtam már magamról. Most megengedem magamnak, hogy valami olyat is írjak, amivel bátorítani és erősíteni tudom önmagam. És pont a Bátorságról szeretnék írni.

Mert gyermekkorom óta kínoz a gondolat, hogy nem vagyok jó ember. Sosem érezhettem, hogy jó lennék. Még azt sem, hogy elég jó. Mert édesapám, – akinek én állítólag kiköpött mása vagyok – nem volt jó ember. De volt egy jó tulajdonsága. Hogy okos volt. És talán ezért éltem egy bizonyítási kényszerben az életem. Minden áron bizonyítani akartam, hogy mivel én is okos vagyok, ezért talán én is érek valamit, még ha nem is vagyok jó. Bizonyítani akartam, hogy van jogom élni.

Nemrégiben éreztem meg annak a mélységét, hogy milyen érzés az, ha az ember a létjogosultságát akarja folyton bizonygatni. Tudhattam volna, hogy milyen érzés, hisz így éltem le 40 évet.  De én nem tudtam, mert minden érzésemet elfojtottam, hogy ne kelljen éreznem ezeknek az érzéseknek a fájdalmát. Így lettem érzéketlen. Egy tulajdonság, amit gyermekkoromban naponta hallottam apámról, akinek állítólag a mása vagyok.

Valamiért talán mégis jó, hogy ezzel az élettapasztalattal áldott meg az Isten. Mert ez az életérzés kimunkálta bennem a Bátorság erényét. A Bátorságét arra, hogy szembenézzek önmagammal. Hogy szembenézzek a félelmeimmel. Hogy meghozzak mérhetetlenül nehéz, sorsfordító döntéseket az életemben. Nem is egyszer, hanem sokszor. Hogy felvállaljam végre önmagam. Hogy legyen erőm változtatni. Nem csak az élethelyzeteimen, hanem önmagamon is.

És bármennyire nehéz is olykor tényleg mélyen szembenézni önmagammal. Az árnyékoldalaimmal. A félelmeimmel. A Bátorság az, ami ilyenkor túl tud lendíteni bármilyen mélyponton vagyok is. Mert már annyiszor megtapasztalhattam, hogy minden csak addig nehéz és fájdalmas, amíg szembe nem nézünk vele. Utólag minden nehézség, minden szenvedés, minden fájdalom könnyűvé válik. Utólag mindenben ott rejlik egy tanítás. És minden tanítás áldássá válik, ha van Bátorságunk a befogadására.

Ezért mégiscsak örülök, hogy megtanulhattam a Bátorság erényét. Még ha nem is volt könnyű az út, ami elvezetett hozzá.

És igen. Újra meg kell még mindig erősíteni magam. Hogy van jogom létezni. És van jogom hálásnak lenni valamiért, amit én munkáltam ki magamban.

 

White Iris Self & Life Transformation Facebook

#whiteiristransformation