MESÉLŐ GYÖNGYÖK: A JÓ KISLÁNY ÉS A ROSSZ KISLÁNY

MESÉLŐ GYÖNGYÖK: A JÓ KISLÁNY ÉS A ROSSZ KISLÁNY

Egész kicsi koromban állítólag rossz kislány voltam. Öntörvényű voltam, sokszor rosszalkodtam és nehezen lehetett rábírni arra, hogy szót fogadjak. Aztán ahogy egyre nagyobb lettem és elkezdtem iskolába járni a rossz kislány énem elkezdett háttérbe szorulni és jó kislánnyá változtam. Szorgalmasan tanultam, kiválóan teljesítettem az elvárásokat az iskolában, kitűnő bizonyítványokkal örvendeztettem meg Anyukámat. Anyu azon ritka anyukák közé tartozott, aki nagyon szeretett szülői értekezletekre járni, mert a tanárok előszeretettel példálóztak velem, amikor azt akarták bizonygatni, hogy igenis lehet jól teljesíteni az iskolai elvárásokat.

A rossz kislány énem elnyomása azonban folyamatosan növekvő feszültséget generált bennem, ami időnként vulkánként tört ki belőlem. Egyszer például mérgemben berúgtam a tornaterem öltözőjének ajtaját. Volt, hogy lehülyéztem egy tanárt, mert úgy éreztem, hogy méltatlanul visszaélt a tanári hatalmával. És olyan is volt, hogy engedély nélkül felszálltam egy vonatra és hazajöttem az iskolai kirándulásról, mert a tanárok nem akarták megérteni, hogy az előző esti buli után senkinek sincs kedve kilométereket gyalogolni az erődben. A kitörések után azonban mardosni kezdett a bűntudat és mindig bocsánatot kértem a rossz magatartásomért, így ezeket a „csínytevéseket” megúsztam egy-egy intővel.

Elég hamar a saját lábamra álltam és elköltöztem otthonról. Nagyon élveztem a szabadságot és hogy végre a saját magam ura vagyok. Újra felbukkant belőlem a rossz kislány énem, aki kitombolhatta magát a lázadásban. Kissé mintha még sportot is űztem volna abból, hogy csak azért sem a társadalmi elvárásoknak megfelelő, kijelölt utat járjam. Mindent másképp, máshogyan akartam csinálni, mint ahogy az „normális” lett volna.

Ha visszatekintek az életemre, akkor úgy látom, hogy hol a jó kislány, hogy pedig a rossz kislány énem uralta az életemet. Voltak életszakaszok, amikor teljesen „normális” életet éltem és volt, amikor a lázadás határozta meg a létállapotomat. Nehéz volt integrálnom önmagamban a jó kislány és rossz kislány énemet. Mintha ez a két én nem lehetne békében egymással.

Ez a karkötő számomra most harmóniát teremt a jó kislány és rossz kislány énjeim között. A szabályos formák a jó kislány énemet tükrözik. De a rossz kislány énem azért belevitt egy kis szabálytalanságot, egy kis kiszámíthatatlanságot, egy kis játékosságot a mintázatba. És most tetszik nekem ez a szabálytalan szabályosság.