Mesélő gyöngyök: BÁRMIKOR ÚJRAKEZDHETEM

Mesélő gyöngyök: BÁRMIKOR ÚJRAKEZDHETEM

Egyszer láttam egy dokumenumfilmben, ahogy a tibeti buddhista szerzetesek színes homokból hatalmas és elképesztően részletgazdag mandalákat készítenek. Egy mandala elkészítése napokba telik. Amikor pedig elkészült, akkor szétfújják és kezdik előről az alkotó munkát.

Lenyűgöző volt látni, ahogy készül a csodálatos mandala, az aprólékos kidolgozottságot, a színek harmóniáját és a szerzetesek elmélyültségét, ahogy ebben a tevékenységben elmerülnek. Annál jobban összefacsarodott a szívem, ahogy láttam, hogy egyetlen pillanat alatt söprik szét a sok napi munka csodaszép eredményét.

Ahogy elkezdtem gyöngyöt fűzni, megtapasztaltam milyen érzés az, amikor az ember darabokra szedi az elkészült alkotást. Lehet, hogy a végén kiderül, hogy egy hiba csúszott a mintába, vagy menet közben rájövök, hogy nem jól választottam ki a színeket, esetleg meggondolom magam és átalakítom a mintát. Egy-egy elkészült karkötő mögött lehet, hogy ott sorakozik 2-3 másik.

Eleinte nagyon nehezemre esett szétszedni, amit már elkészítettem. Sokszor láttam már, hogy nem lesz jó amit csinálok, mert az elképzelt koncepció nem úgy néz ki a valóságban, mint a képzeletemben. De nem akartam újrakezdeni, hát ragaszkodtam az eredeti tervhez. Persze a végén úgyis újra kellett kezdeni. A ragaszkodásommal csak növeltem a “veszendőbe menő” munka mennyiségét.

Épp nemrég készült (volna) ez a karkötő. András vette észre, hogy hiba csúszott a mintába. Nagy aggodalommal merte csak elmondani, mert félt, hogy esetleg rosszul érint, ha kiderül. Aztán csodálkozott a reakciómon. Csak vállat rándítottam. Nem baj, szétszedem és csinálok egy másikat.

A gyöngyök arra tanítanak, hogy elengedjem a ragaszkodást és kötődést. Hogy merjem megélni a kísérletezés örömét. Hogy legyen türelmem újra és újra próbálkozni és legyen bátorságom bármikor újrakezdeni. Darabokra szedni valamit, ami elkészült és készíteni belőle akár valami egészen mást.

A gyöngyök arra is tanítanak, hogy teljesen mindegy mi lesz a végeredmény, hisz bármikor újrakezdhetem. És minél többször kezdem újra, annál gazdagabb és tapasztaltabb leszek.

De a legfontosabb, amit a gyöngyök tanítanak, hogy az egésznek csak akkor van értelme, ha közben örömben úszik a lelkem. A gyöngyfűzés az örömben való végtelen ringatózásról szól. Ahogy az életem is. 😊

A régi, perfekcionista énem nem tett volna ki egy ilyen “tökéletlen” munkát. Az új énem már ezt is megengedheti magának. Íme, az elrontott darab. Elrontottam a mintát és a színeket se jól válogattam ki. De nem baj, mert már tudom, hogy egy egészen új és sokkal izgalmasabb minta fog készülni ezekből a gyöngyökből.

White Iris Self & Life Transformation

White Iris Mesélő Gyöngyök
#whiteiristransformation